9 Kasım 2013 Cumartesi

No poo- Sampuansız saç yıkama


Merhabalar,

Bugün ne yazsam diye düşünürken yaklaşık bir sene önce denemiş olduğum bir saç yıkama yöntemi aklıma geldi. Maalesef o günlerde bloğum olmadığı için fotoğraf çekme ihtiyacı duymamıştım. Kaç günde saçlarımın ne hale geldiğini ancak yazıya dökmeye çalışacağım. Bir sene önce deneyimledim dedim yani ben bu işi yıllarca sürdürebilen azınlıktan biri olamadım maalesef.
Kısaca no-poo ne demek?
Şampuan, saç kremi gibi saçlarımız için kullandığımız arındırıcı, yumuşatıcı kimyasalların saçlarımıza verdiği zararı önlemek adına bu kimyasalları kullanmadan saçları yıkamak ve bakım uygulama durumu. Saçları şampuan yerine karbonat(kabartma tozu kullananlarda var bunun için) ve limon, yumuşatmak için ise sirke ve bal kullanılıyor. Kabartma tozu ve sirke kesinlikle kullanılırken, limon ve bal ise opsiyonel, yani saçlarınızın durumuna göre kullanabiliyorsunuz. Yabancı siteleri, bloggerları takip ettiğimde no-poo olayına yavaş yavaş geçeni de, birden bire saçları sadece suyla yıkayanı da, yıllarca uygulayanı da, iki haftada vazgeçeni de gördüm.
Saçlarınız kuruysa şanslısınız, çünkü no-poo’ya başlamadan önce saçlarınızın deli gibi yağlanacağını göze almalısınız ve bu yağlanma süresi kişiden kişiye değişiyor. En uzun 2 ay sürdüğünü ve 2 hafta ile 2 ay arasında saçların alıştığını yağlanmanın azaldığını, zamanla saçların sadece kendini besleyecek kadar yağlandığını söylüyorlar. Tabiki şampuanlarla yok ettiğimiz saçın doğal yağının saçı acayip derecede besleyip, dökülmeyi azalttığı da söyleniyor.
Ben no-poo’ya başlarken en sevindiğim konu karbonatın kepeği yok ettiği, temiz, kepeksiz saç diplerine kavuşulduğu oldu. Yani çocukluğumdan beri benimle beraber olan beni rahatsız etmese de az miktardaki kepeklerimden kurtulacak, beslenmiş, sağlıklı saçlara kavuşacaktım. Kepek ile ilgili okuduğum bütün no-poo uygulayanlarda kepek sorununun ortadan kalktığı yazıyordu. Ve kendime minimum 2 ay süre tanımıştım. İki ay dolmadan bırakmayacaktım.
No-poo’daki önemli noktalardan biri de kullanacağınız karbonat miktarını kendinizin ayarlaması, yani öyle sabit bir oran yok. 1 çay kaşığı da 1 çorba kaşığı da kullanan var. Karbonat saçları sertleştirdiği için bol bol kullanayım iyice temizlensin diyemiyoruz o yüzden. Az kullanınca da saçlarınızı temizlenmiş hissetmiyorsunuz. Saçlar sertleştikçe yumuşatmak için sirke kullanıyoruz. Hem karbonatı hem sirkeyi suyla karıştırıp kullanmak önemli bir diğer nokta. Oranlar yine size kalmış. Limonu aşırı yağlanmış saçlar için kullabiliriz, balı da aşırı sert saçlar için son durulama suyuna katarak kullanıyoruz.
Ben no-poo uygularken saçlarım sert olduğu için karbonat miktarını az tuttum başlarda, ama saçlarım fazla yağlandığı için sonradan miktarı arttırdım. İki yıkamamda karbonat yerine kabartma tozu kullandım ancak, kabartma tozu kullandığımda saç diplerime minik minik iğneler batıyormuş gibi hissettim. Saç derim çok hassas olduğu için beni rahatsız etti açıkçası ama saçıma hangisinin iyi geldiğini bulmak için bir şans tanıdım. Karbonatla yıkadığımda saçım gıcır gıcır temizlenmiş gibi hissettim. İlk iki hafta yağlanma konusunda çok sıkıntı yaşamadım, hatta saçlarım yağın etkisiyle yumuşadı kendine geldi, çok memnundum. Ama iki haftadan sonra yağlanmam inanılmaz bi hal aldı, sıksam damla damla yağ akacak gibiydi ama alışma süresi deyip dayandım. Malum iki ay dayanacaktım. İlk bir ayın sonunda saçım iyice yağlı, üstüne üstlük aşırı kepekli olmaya başladı. Kepek öylesine arttı ki derinin üzerinde ikinci bir katman oldu. Bu arada bir diğer sorun daha ortaya çıktı. Dolaşmayan saçlarımı artık açamaz hale gelmiştim. Saçlarım çok uzun değildi ama dolaşıyordu. Üç ayın sonunda saçlarımdaki yağlanma azaldı ancak kepek gitgide arttı, saçlarım taranmaz hale geldi, dökülmeye başladı, üstelik temiz de hissetmiyordum.
İşte benim no-poo hikayem böyle son buldu. Daha sonra şampuan kullansam da, saç kremleri kullansam da saçlarımdaki kepek sorununu ortadan kaldıramadım ayrıca hala saçlarım dolaşıyor. Uzadıkça üstleri kolay tararken, alt kısımlarda bolca saç kremi kullanmadan saçlarımı açamıyorum.

Bende herşey üst üste geldi diye, sizde veya bir başkasında da olacak değil. Birinde işe yarayan krem nasıl diğerinde işe yaramıyorsa, no-poo da kişiden kişiye değişiyor. O yüzden denemekte fayda var, belki sizin vazgeçilmezlerinizden biri olur kim bilir? :) 


Yorum bırakırsanız ve kanalıma üye olursanız çok sevinirim :)
Instagramdan ulaşmak için http://instagram.com/ojekalem
Pinterestten ulaşmak için http://www.pinterest.com/ojekalem/
Eğer bana e-mail ile ulaşmak isterseniz ojecini@gmail.com

8 yorum:

  1. benimde saçlarım bir ay sonra kepeklenmeye ve yağlanmaya başladı. her şey çok güzel gidiyordu oysaki :( devam edeceğim bakalım nereye gidecek

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. demek aynı etki oldu sizde de ama belki alışır, en azından 2. ayı tamamlayın. merakla bekliyorum sonuçları.

      Sil
  2. Merhaba. Bu yöntemin saç rengini koyulaştırdığı hakkında şeyle duydum. Doğru mu?
    Bir de saçın bu işleme alışması ne kadar sürüyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, karbonatın saç rengine etkisini bilmiyorum, boyalı saçta boyayı akıttığını duymuştum.
      Benim saçımda boya yok o yüzden diyebilirim ki ilk etapta saç yağlı olduğu için saçı ağır ve rengini koyu gösteriyor olabilir. Alışma süresi için ise 2 hafta ile 2 ay arası değişiyor sizin saçınızın yapısına göre. Eğer denerseniz sonuçlarını yazarsanız sevinirim.

      Sil
  3. Merhaba ben yaklasik 6 aydir sampuan kullanmiyorum. Benim baslama nedenim saclarimin cok fazla yagli olusuydi ve sampuanlarin sactaki dogal yagi da aldigini bu yuzden sac derisi dengelemek icin daha fazla yag urettigini, karbonatin da sadece fazla yagi alip dogal yaga etki etmedigini ogrenmistim. İlk iki hafta zaten sacim cok yagli oldugu icin eskisi gibi her gun karbonatli suyla yikamaya basladim ama ikinci haftadan sonra yagda azalma oldu baya bende. Artik sampuan kullandigim zaman rahtsiz hissediyorum sanki sacim kirliymis gibi ama benim rahatsiz oldugum tek sey saclarin uclarini sertlestirmesi. Eger elma sirkesiyle banyodan cikmadan uclari yikanirsa yumusuyor tabi ama ben usendigim icin yapmiyorum. Herkeste farkli etki gosterir tabi ama ben memnun olanlardanim :)

    YanıtlaSil
  4. Merhaba. Bnm saç derinde de acıma var sanki yara varmış gibi bu No poo dediğiniz şekilde yıkamak istiyorum ama saçlarım çok kuru ve omuzlarımdan bir karış uzun ne kadar karbonat ve ne kadar sirke kullanıp nasil yıkarım anlatırmısınız lütfen

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, aslında uzun zaman önce uygulamıştım nopooyu ve bende pek de güzel etkileri olmadı... ama en iyi miktarı kendiniz birkaç banyo sonrası saçlarınıza göre ayarlayabileceksiniz. Yani bende kaşık karbonat temizlik hissi verebilirken, sizde yarım kaşık olabilir. Deneme yanılma yöntemiyle en doğru miktarları bulabileceğinizden eminim. Yine de karbonatı abartmamak lazım, saçları sertleştiriyor malesef :(

      Sil
  5. Karbonat kullandım saclarim uçlarım çok sertleşmiş napabilirim

    YanıtlaSil