29 Mart 2014 Cumartesi

Sarmasık Yemegi Tarifi




Ege bölgesinde yaşayanlar değişik otlara aşinadır. Bilmeyenler için sarmaşık deyince akla evlerde saksılarda bakılan ve sarılarak büyüyen bitkiler geliyor olabilir :) Yemeği yapılan sarmaşık tabi ki bu değil. Resimde gördüğünüz bitkiyi pek çoğunuz görmemiş olabilirsiniz. Bu otu ilk kez yiyorsanız üzgünüm sevmeme ihtimaliniz çok yüksek ancak birkaç kere yapıp yediğinizde vazgeçemeyeceğiniz bir lezzete dönüşüyor. Özellikle ağızda acı bit tat bırakıyor ki bu tat sayesinde çok seviliyor. İzmir’de bu otun seveni o kadar çok ki sadece bir demetini 2-3 liraya satıyorlar. Eğer bol zamanında denk gelirseniz ancak 1.50 liraya alıp sevinirsiniz bile :) tek bir demet yemek olmak için az olduğundan en az iki bağ almak lazım. Şimdi tarife geçeyim.
Malzemeler
  • 2 demet sarmaşık
  • Tuz
  • Kırmızıbiber
  • Zeytinyağı


Yapılışı
Sarmaşığı yapması o kadar kolay ki, hiç yemek yapmayı bilmeyen birisi bile kolaylıkla yapabilir. Öncelikle sarmaşıkları ayıklamak ve bölmek gerekiyor. Sarmaşıkların sert olan dip kısımları yenmiyor. Nereye kadar yendiğimi anlamanın yolu otu elinizle kırmanız, yenebilen kısımlar genelde elinizle çıtır çıtır kırılabilirken, sert kısımlar el ile bölünmüyor. Püf noktası ise ot kararmasın diye ota bıçak değdirmiyoruz, sadece el ile bölüyoruz.


Otumuzu iyice yıkayıp pişirmeye geçebiliriz. Küçük bir tencere veya tavaya yağımızı koyup üzerine sarmaşığı da ekleyerek kavuruyoruz, üzerine de tuzu atınca ot iyice sönecektir, yine kavurdukça rengi kararmaya başlayacak, bu durum tamamen normal. Sarmaşık yumuşayıp yenecek hale geldiğinde hazır oluyor. İşte bu aşamada ot gözünüze azıcık gelecek, bunu çoğaltmak için genellikle bu aşamada üzerine 2-3 yumurta kırıp omlet gibi yapılıyor ama ben yumurtasız halini daha çok seviyorum. Pişince üzerine de kırmızı pul biber döküp şöyle bir karıştırıyorum ve tabaklara koyuyoruz. Özellikle acı bir tadı olduğu için ekmekle lokma yapıp yiyoruz. Kalan yağına da başka zaman bir yumurta kırıyoruz, gayet güzel tadı çıkıyor.


Acısı biber gibi yakan bir acı değil, nasıl acı kahve ağzımızı yakmaz ama tadı acıdır, bu da o şekilde kendine has tarif edilemeyecek bir acıya sahip. Bulduğunuzda mutlaka deneyin bence pişman olmayacaksınız. Herkese şimdiden afiyet olsun.

0 yorum:

Yorum Gönder