18 Mart 2014 Salı

Çam Fıstıgından Çam Agacı Filizlendirme


Bir süredir tohumlardan elde ettiğim bitkileri paylaşıyorum. Esasında bu olay her sene yaptığımız bir rutin haline geldi. Her sene yetiştirdiğimiz bitkilerin bir kısmı aynı kalsa da bir kısmı da yeni denemelerimiz oluyor.


Bu sene ilk kez yetiştirdiğimiz bir diğer bitki ise çam ağacı oldu. Uzun zamandır bir çam filizlendirmeye çalışıyorduk ve bunun için çam fıstıklarını kullanıyoruz. Sonbaharda diktiğimiz tohumlardan iki tanesi çıkmayı başardıysa da kış koşullarına dayanamayıp öldüler. İşte biz de bahara girerken yeniden tohumlardan ektik toprağa. Biz bu tohumlardan yaklaşık 10 tane kadar ektik ancak şimdiye kadar sadece bir tanesi filizlendi. Yani çam fıstığından ağaç olma ihtimali 1/10 gibi diyebilirim. Başka türlü çam ağacı yetişiyor mu bilmiyorum ancak anladığım kadarıyla çam ağaçları filiz halindeyken biraz hassaslar.


Biz büyükçe bir saksısı olan başka bir bitkinin yanına dikiyoruz ve şimdilik her gün hava ve güneş alan bir yere koyuyoruz. Akşamları ise içeride kalıyor. Biraz büyüdükten sonra dikeceğimiz yere götüreceğiz, böylece açık hava da kalmış olacak. Ve umuyorum yerini çok sever ve mevsimlere dayanabilir.

0 yorum:

Yorum Gönder