21 Mart 2014 Cuma

Saç Dökülmesi ve Isırgan Otu


Saç dökülmesi konusu hem hassas hem uzun bir konu. Saç dökülmesinin birçok nedeni var ve bu işe girdiğimizde uygulanan yöntemleri say say bitmez gibi geliyor. Saç dökülmesi yediklerimizle, içtiklerimizle, yaşantımızla, sağlık problemlerimizle, genetiğimizle vs. doğrudan ilişkili. Burada sadece uygulanabilecek doğal yöntemleri anlatacağımı ve asla ilaç, doktor önerisi yapmayacağımı önden belirtiyorum.

Tabi ki ben öncelikle bir doktora görünmenizi öneriyorum. Ve ondan sonra konuya dönüyorum.

Saç dökülmesi benim için stres nedeniyle gelişen bir olaydı. Strese bağlı olarak ani kilo kaybı yaşamama rağmen ben doktora gittiğimde bütün değerlerim normal çıktı. O yüzden saç kaybımın esas nedeni stresli bir ortamda olmam ve mutsuz bir yaşantıydı. Buna bağlı olarak avuç avuç dökülmelerim oldu.

Şimdi saç dökülmesi genetik dahi olsa kalan saçlarınızı kurtarmanızın yolları olabiliyor. Isırgan otu da özellikle genetik olan saç dökülmesinde etkili olarak kabul ediliyor. Isırgan otunun erkek tipi saç dökülmesine neden olan DHT’ye baskı uyguladığı ve dökülmeyi durdurduğu söyleniyor. Isırgan otunun saç için faydaları arasında;

  • Saç dökülmesini durdurması
  • Saçlara canlılık ve güç vermesi
  • Kepeğe karşı etkili olması sayılıyor.
Bunun yanında ısırgan otunun tek bir kötü yanı var ki saçlı deriyi kurutması var. O yüzden ısırgan otunu kontrollü kullanmakta fayda var.

Isırgan otu taze olarak kullanılabileceği gibi tazesini kurutarak da kullanabilirsiniz. Isırgan otunu hazırlamak için bir tutam ısırganı alıp 1 su bardağı kadar suya atıp 1-2 dakika kadar kaynatmalı ve 10 dakika kadar demlenmeye bırakmalısınız. Isırgan otunu her kullanışta taze taze hazırlamakta fayda var çünkü bekledikçe pis kokmaya ve rengi değişmeye başlıyor.



Isırgan otunu kullanmanın iki yolu var. Banyodan önce saçınıza sürüp bir süre beklemek ve sonrasında saçı yıkamak. Diğeri ise banyoda son saç durulama suyu olarak kullanmak. İkinci yöntemde havlularınızın yeşil olacağını unutmayın ve eğer saçlarınız boyalıysa boyayı akıtabilir. Bu uygulamayı haftada 2 kere yapabilirsiniz, eğer zaten kuru bir deriye sahipseniz haftada 1 kere uygulanabilir. Çok sık kullanmak fayda yerine zarar getireceğini unutmayın ve ısırgan otunu saçlarınızdan başka bölgelere değirmemeye çalışın çünkü kıl köklerini güçlendirip istenmeyen tüylere neden olabilir.

Benim için sonuç olarak 6 ay kadar kullandıktan sonra bıraktığım bir yöntem oldu. Saç dökülmemi büyük oranda önledi ancak kuru saçlara sahip olmam nedeniyle saçlarımı daha da kuruttu. Özellikle genetik dökülmelere sahip olan arkadaşlar denemeyi düşünebilir.


Eğer bu yöntemi uygulayıp memnun kalmayanlar denediğim diğer yöntemleri de ara ara yazmaya devam edeceğim, beni takip ederek yazılarıma daha kolay ulaşabilirsiniz :)


22 yorum:

  1. Merhabalar,sarımsaklı olmasından dolayı eczaneden zigavus sarımsaklı şampuan aldım.çok memnun kaldım.saçımdaki aşırı dökülmeyi durdurdu...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, çok sevindim sizin adınıza :) benim de şu sıralar minimumda dökülmem :)

      Sil
  2. Benim cok yogun bir dokulmem be ciddi acilmam var..4.dogumumdan sonra sac kaybinin onune gecemez oldum..cok uzuluyorum..me yapsam da saclarim geri gelse???

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doktora gittiniz mi? Doğum sonrası saç dökülmesi normal diye biliyorum ama belki bazı değerleriniz olması gerekenden fazla ya da azdır?

      Sil
  3. merhaba benim eylülden beri süren bi dökülmem var demir eksikliğim vardı tedavi oldum ama hala durmadı şuan 2 aydır sebze ve demir ağırlıklı besleniyorum fakat abartısız günde 200-250 saç telim dökülüyor dökülen yerlerden tekrar saçlar fışkırarak geliyor ama dökülmesi naptıysam durmadı saç çıkıyor ama dökülme aşırı moralimiz bozdu elma sirkesi ile duruluyordum ısırgan sizce işe yarar mı sizde ne kadar kullanımdan sonra durdurdu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ablacım iyi aksamlar ben duştan sonra daha kafam ıslakken ısırgan otunu kaynatıp bir tarafa koyduğum ısırgan otu suyunu kafamı yıkar gibi yıkayıp çıkarım bunu daha bir haftada yapıyorum etkisini emin ol gördüm oda olmazsa sana birtarif veriyim çıkmayan saçını çıkartır denettirdim dua edenler var kemik iliği biraz iğrenç gelicek ama gerçekten faydası var masallarda bulunur bedavadır isteyin verirler kemik iliğini aldıktan sonra aktardan badem yağı ve lavanta yağı alın kemik iliğyle beraber bir kapta kaynatın ablacım yağlarıda içine atarak sonra abla onu bir kapa koy banyoya girmeden önce sür kafana bir saat bekle biraz kötü kokabilir ama faydasını görürsün bunu haftada 2 defa sür abla bak Birşeyin kalırsa o zaman gör eğer saçlarım iyi olsun diyosan

      Sil
  4. Merhaba, günümüzde pek çok kişi kellik ve saç dökülmesi gibi sorunlar ile yakınıp durmakta! minoxidil şampuan ile kısa süre içerisinde eskisinden daha güçlü ve gür saçlara sahip olmak artık çok kolay. Ben kullandım gerçekten çok işime yaradı teşekkür ediyorum. Herkese tavsiye ediyorum. Kullanılması gereken en iyi saç çıkarıcıdır.

    YanıtlaSil
  5. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  6. Benim özellikle sağ sol yanlardan dökülüyor saçlarım geri çıkıyor ama güçsüz tam uzamaxan geri dökülüyor bebek saçı gibi ince cikiyor biotim falanda kullandım ama sivilce gibi yağ bezesi yaptı biraktm cinko hapı kullanıyorum doktor demişti strese bağlı psikolojik yani sayiyorum dökülen saçlarımi bazen 80 bazen 65 önceden olsa taramaya korkardm saçlarm banyoda iyi kasimadgm için kepeklenmsti o derece yani saclairm psikolojimino kadar bozmstu ki eskiden biri saclairm oynayinca hoşuma giderdi şimdi sinir oluyrm ellenince bende ısırgan kullancm inşallah iyi gelir Allah hepimize şifa versin inşallah

    YanıtlaSil
  7. bende ısırgan suyu kullanıyorum ama ben hepsini birlikte kaynatıp bir kavanoza koydum gerçekten pis kokuyor ama kullanırkan yıkadığım için bir sorun yok ama sadece bir şeyi merak ediyorum beklemiş o su saçıma zarar verir mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, ben taze taze yapılması gerektiğini biliyorum. Bekledikçe çok kötü kokuyor, bozulmuş gibi hissediyorum. İmkanınız varsa taze taze yapın derim.

      Sil
  8. Çok merak ettim, okur okumaz ilk işim ısırgan otu almak oldu yarın deneyeceğim 😊

    YanıtlaSil
  9. İçerekte oluyor diye biliyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Saçı içten beslemek ile alakalı olabilir ancak ben içerek denemedim, ancak çok iyi ince bir tülbentle süzmekte fayda var. Küçük tüycükleri boğazı yakabilir.

      Sil
  10. Benimde dökülme var saçlarım aşırı yağlı haftada iki kere yapsam olurmu sprey sisesin koyup kafama pislatsam 1 saat beklemek yeterli olur mu ayrıca streç film ile sarmak gerekiyormu tesekkurler simdiden

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. geçmiş olsun, saçlarınız yağlıysa haftada iki kere yapabilirsiniz bence, saçları kuruttuğu için arada 1-2 hafta ara verip devam edin. Ben genellikle son durulama suyu olarak kullanıp saçımda bırakıyordum. Ayrıca herhangi bir yağ olmadığı için streç film ile sarmanıza gerek yok, öylece bırakabilirsiniz.

      Sil
    2. Adsız14 Temmuz 2019 07:38
      Merhabalar baharatçıda kurutulmuş ısırgan otu aldım o işe yarar mı acaba bir bilgisi olan var mı?

      Sil
  11. Merhabalar baharatçıda kurutulmuş ısırgan otu aldım o işe yarar mı acaba bir bilgisi olan var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, kurutulmuş ısırgan otu da aynı işlevi görecektir.

      Sil
  12. benımde asırı sac dokulme problemım vardı zıgavus mavı serum ve sarımsaklı sampauan kullandım cok memnunum

    YanıtlaSil
  13. Merhabalar. Eğer saç dökülmesi sorununuz varsa yazdıklarıma kulak verin emin olun hicbiriniz pişman olmayacak. Eğer yağlı saçlara sahipseniz taze yeşil yani kuru olmayan ısırgan otundan 5 sap alın ve aynı şekilde at kuyruğu otu kimi yerde kirkilit otuda diyorlar aynı şekilde buda kurumamis sadece 2 demet olacak ve yanında lavanta çiçeği oda aynı şekilde 2 demet olacak şekilde 5 litre olacak şekilde suyun içinde kaynatın yoksa 3 litre de yeter kaynadıktan sonra banyo suyunuza koyun ve saçınızı yıkayın burada dikkat edilmesi sadece saça kullanın yoksa vücudunuz kıldan geçilmez. 2 günde bir kullanmanız müthiş sonuçlar verecektir. Eğer kuru saça sahipseniz az önce yazdıklarımın sadece lavanta çiçeğini çıkarıp öyle yapmalarıdır ve kuru saça sahip olanlar bunu 3 günde bir kullanması gerekir. Kullanmadan saçınıza hakiki zeytin yağı sürün 1 saat beklettikten sonra duşunuzu alın saçınızı da en son bu suyla yedirerek durulayin. Sonrasında ise durulama sakın yapmayin sadece bir ayda degisimi farkedip saçlarınızda inanılmaz gürlesme göreceksiniz. Saçın islakligini alın ama sakın havluyla yada bı başka şeyle kurutmayin. Kendi kurusun mümkünse kuruyana kadar dışarı çıkmayın. genetik dökülmeyi engelleyen tek kür. benim sakaklarda açılmalarım vardı anne baba tarafi kel ama yaşım 29 sacim gür. Siz yeterki dediklerimi yapın sonra bana teşekkür edin 😊

    YanıtlaSil
  14. Merhabalar,

    Blog yazınızda paylaştığınız aydınlatıcı bilgiler için teşekkürler.

    ‘’Saç Dökülmesinin Nedenleri ve Çözüm Önerileri’’ başlıklı blog yazımı, faydalı olması adına paylaşmak isterim: https://www.ebrubektasoglu.com/yazi/sac-dokulmesinin-nedenleri-ve-cozum-onerileri/

    Sağlıcakla kalın.

    YanıtlaSil