24 Nisan 2014 Perşembe

incir Reçeli Tarifi (Yesil Ham incirden)



Bahar gelipte sofralarımızdaki yiyecekler değiştiğinde mutlu oluyorum. Çağlalar, çilekler, erikler çıkınca anlıyorum ki kavunun, karpuzun, kirazın çıkmasına az kaldı. Elimde olsa her gün karpuz yerim ama nerede kışın çıkan karpuzun tadı bile olmuyor. Hem her şey mevsiminde daha lezzetli.

İşte benim için bu lezzetlerden biri de incir reçeli. Tam da bu mevsimde incirler daha olgunlaşmadan, hamken yapılan inciri çok seviyorum ama marketten almaya kalktığımda hem çok pahalı hem de içinde 3-5 tane incir tanesi oluyor. Bu yüzden birkaç senedir yapmaya ve kıvam tutturmaya uğraşıyorduk. Bu sene tutturunca kıvamı tarifini vermek istedim.

Biz acı olan erkek incirden değil de acı olmayan dişi incirden yaptık. Kaynatıp kaynatıp suyunu dökmektense acı olmadığı için içimiz rahat yaptık. Acı olup olmadığını alırken bir tane tadına bakarak anlayabilirsiniz.

İncir ne kadar küçük olursa o kadar iyi, uğraştırıcı olsa da miniklerin henüz çekirdekleri gelişmediği için daha lezzetli oluyor ve zaten en miniği bile şerbeti çekince şişip büyüyor. Geçelim yapılışına reçelimizin.

Malzemeler:

1 kilo ham incir
1 kilo toz şeker(isteğe göre daha az olabilir)
5-6 su bardağı su
Yarım limon suyu
Yarım çay kaşığı göktaşı (isteğe göre)

Yapılışı:

İncirlerimizi iyice yıkadıktan sonra kabuklarını soymaya geçiyoruz. Benim gibi pijamalı yapabilir veya tamamen soyabilirsiniz, size kalmış. Eğer kabuklarının sert kalmasından hoşlanmıyorsanız tamamen soyun.

Sonra büyükçe bir kaba su doldurup içine yarım çay kaşığı kadar göktaşı(göztaşı) ekleyip karıştırıyoruz ve incirlerimizi içine bırakıyoruz. Üzerine bir tabak kapatırsanız bütün incirler ıslanmış olur. Göktaşını kullanırken elinize değirmemeye çalışın. Çünkü göktaşı esasında zehirli bir maddedir, bu yüzden çok fazla kullanılmamalıdır. İncirleri ben yaklaşık 2-3 saat kadar bu suda bekletiyorum. Göktaşını kullanmadaki amaç incirin pişince renginin solmasını önlemek, yeşil yeşil kalmasını sağlamak, o yüzden istemezseniz kullanmayın.

Bekletme işlemi bittikten sonra iyice soğuk suyla durulayıp, tencerede kaynar suya bırakın incirleri, böylece hem göktaşından arındırıp hem de biraz da olsa pişiriyoruz. Yaklaşık 10 dakika kaynadıktan sonra incirleri alıp soğuk suya bırakın ve soğuyunca elinizle sıkarak içlerindeki suyu boşaltın. Suyunun iyice sıkılması gerekiyor ki içine şerbeti alabilsin.
Bu sırada şerbeti hazırlayabilirsiniz. Sıktığınız incirleri de şerbetin içine atıp birlikte kaynatın. İncirlerin eski şekillerini aldığını göreceksiniz. Artık şerbet reçel kıvamını bulmaya yaklaşınca yarım yemek kaşığı kadar limonu ekleyin ve kıvamını bulunca reçeliniz hazırlanmış oluyor.

Resimde ben göktaşıyla ve göktaşı olmadan iki çeşit reçel yaptım size göstermek için. Koyu yeşiller göktaşı kullandıklarım. Nasıl istediğiniz size kalmış. Şimdiden afiyet olsun. Denerseniz haber vermeyi unutmayın :)

Yorum bırakırsanız ve kanalıma üye olursanız çok sevinirim :)
Instagramdan ulaşmak için http://instagram.com/ojekalem
Pinterestten ulaşmak için http://www.pinterest.com/ojekalem/

4 yorum:

  1. Ellerinize sağlık. Her ikiside çok güzel olmuşa benziyor, oldukça zahmetli ne de olsa. Yapmayı denemeyi istiyorum ama, gözümde büyüdüü inanın.incirin dışı ve ya erkek oldugu nasıl anlaşılıyor acaba? Ayrıca ben topladım, cevizden büyük boyuttalar ama, semsertler, elinizle bölme imkanınız yok, siZce bu durumda ne yapayım??? Çok teşekkürlerr, sevinç

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Sevinç. Biraz zahmetli ancak sonunda buna değer bir lezzet elde edeceksiniz inanın. İncirin dişi olduğunu tadına bakarak anlayabilirsiniz, eğer acıysa erkek tatlıysa dişidir. Zaten o inciri de bölmeden olduğu gibi yapın.Önemli olan incirin boyutundan çok içinin çekirdeklerinin sertleşip sertleşmediği. Eğer rengi canlı kalsın istiyorsanız benim gibi göktaşı kullanın(ancak az miktarda), sert kalsın istiyorsanız kireç kaymağında bekletebilirsiniz, ben bekletmedim, açıkçası ne sert, ne yumuşak oldu. Yaparsanız mutlaka fotoğrafını ve yorumunuzu bekliyorum.

      Sil
    2. Incir ağacı ile iğlek ağacı aynı değildir bunu kimse bilmez

      Sil
  2. Biz burda ona iğlek deriz sineklenme olmadan incir ağacı incir vermez bu sineklenmeyide erkek incir yani iğlekle olur

    YanıtlaSil