11 Nisan 2014 Cuma

Deniz Börülcesi Tarifi



Benim çok çok sevdiğim, hem ucuz olan hem de neredeyse her hafta alıp yediğimiz bir meze var. Benim için ise başlı başına bir yemek bu çünkü çok seviyorum. Neden ucuz derseniz yapılışı biraz zahmetli ama kesinlikle buna değer. Unutmadan demeti 50 kuruş, hatta şanslıysanız 3 demeti 1 lira. Geçelim nasıl yapıldığına :)
Malzemeler
  • 2-3 demet deniz börülcesi
  • Yoğurt (isteğe bağlı olarak sarımsaklı)
  • Kırmızı pul biber
  • Zeytinyağı
Yapılışı
Deniz börülcesi deniz kenarlarından toplandığı için tuzlu suyla besleniyor ve tadı kendiliğinden tuzlu oluyor. Bu yüzden kesinlikle ekstra tuz eklemeyin yiyemezsiniz. Yine maalesef bazen kökleri çok kumlu oluyor. Aldıktan sonra köklerinin odunsu kısımlarını kesip atarak ayıklıyoruz ve bir güzel yıkıyoruz. Kumlarından iyice arındığından emin olmalısınız.

 Bu sırada ocağa bir tencereye su koyup kaynatmaya başlayalım çünkü temizlediğimiz deniz börülcesini kaynar suya atarak haşlayacağız. Tuzlu olduğu için suya tuz veya başka bir şey koymuyoruz. Kaynar suda deniz börülcelerini ara ara kontrol ederek haşlayalım.


Deniz börülcelerinin içinde odunsu bir yapı bulunuyor ve haşlandığında onu ve yeşil kısmı birbirinden ayırmamız gerekiyor. İşin zahmetli kısmı ise burada başlıyor. Deniz börülcesinin piştiğini de bu sayede anlıyoruz. Deniz börülcesinin kök kısmını iki tırnağınız arasında sıkıştırıp yeşil kısmı aşağıya çektiğinizde odunsu kısım ve yeşil kısım birbirinden ayrılacaktır, eğer ayrılıyorsa börülce pişmiş demektir. 



Dikkat edilmesi gereken konu otu hamur gibi olana kadar pişirmemek gerek, diri kalmalarına özen gösterilmeli. Tek tek ayıkladıktan sonra suyunu hafifçe sıkıp yeşil suyundan arındırabilirsiniz. Üzerine bir miktar zeytinyağı ve kırmızı pul biber döküp iyice karıştırıyoruz ve sonra da yoğurdunu ekliyoruz. Yoğurt tuzlu olan deniz börülcesinin tuzunu hafifletiyor ve güzel bir meze haline getiriyor. Mutlaka denemeniz gerekiyor bunu, vazgeçemeyeceğiniz bir lezzet haline gelecektir :) Afiyet olsun.


Not: Deniz börülcesini yoğurtlu yapan çok azdır. Genellikte domateslisi yapılır. Ancak sizi garanti ediyorum yoğurtlusuna doyum olmuyor :)


0 yorum:

Yorum Gönder