6 Nisan 2014 Pazar

Sevketi Bostan Yemegi Tarifi





Bloğumda her telden paylaşım olacağını söylemiştim. Ege bölgesinde bu kadar ot varken onları tanıtmayı kendime borç bildim :) sırada ismiyle kendi nevi şahsına münhasır bir ot var, şevketi bostan :)

Yine bu otun seveni o kadar çok ki epeyce pahalı kendisi tabi ki sadece sevildiği için değil aynı zamanda çok da faydalı olduğu için de pahalı. Kilosu 10-15 lira arasında oluyor, buna rağmen çok satılıyor. Dikkat edilmesi gereken şey aldıktan sonra uzun süre bekletmemek çünkü çok çabuk kararıyor ve alırken dikkat edilmesi gereken şey yeşil kısımlarının değil kök kısmı olan beyaz kısımlarının daha makbul olduğu. Satıcılar genelde o beyaz kısımları çok vermek istemiyorlar o yüzden benden söylemesi. Geçelim yapılışına :)
Malzemeler
  • 1 adet orta büyüklükte soğan
  • Yarım kilo şevketi bostan
  • Tuz
  • Zeytinyağı
  • İsteğe bağlı olarak 100gr kuşbaşı kuzu eti (tarifin aslı etlidir)
Yapılışı

Bu ot zaten pahalı bir de et alıp ocağımıza incir ağacı dikmeyelim diyenler et koymasa da olur. Biz eti çok fazla sevmediğimiz için etsiz yapıyoruz. Otumuzu yıkadıktan sonra küçük küçük parçalara ayırıyoruz otun beyaz kısımlarını ve soğanla birlikte yağda orta ateşte kavurmaya başlıyoruz. Eğer etli yapılacaksa etin önceden bir miktar kavrulması gerekiyor. Kuzu eti sevmeyenler için maalesef bu yemeğin aslı kuzu etiyle otun tadının birbiriyle çok güzel harmanlanması olduğu için pek önerilmiyor ama ben kuzu eti yiyemem diyorsanız etsiz de yapabilirsiniz. 

Beyaz kısımları biraz kavurduktan sonra yeşil kısımları da atıyoruz ve solana kadar birlikte kavuruyoruz. Otu kavururken tuzunu da atıyoruz ve üzerine 1 çay bardağı kadar su döküp kapağını kapatıyoruz.

Otun beyaz kısımları yumuşayana kadar ( dikkat hamur gibi olmayacak dişe gelecek) pişirmeye devam ediyoruz. Ot yumuşadığında afiyetle ekmekle birlikte bir güzel yiyoruz. Şimdiden herkese afiyet olsun :)


0 yorum:

Yorum Gönder