26 Nisan 2015 Pazar

Süt Reçeli / Dulce De Leche / Kondanse Süt



Değişik tatlar denemeyi seviyorum, hepsini yayınlayamasam da bu benim süt reçelinde ikinci denemem olduğu için ve sonrasında süt reçeli ile dondurma yaptığım için süt reçeli yapılışını paylaşmak istedim. 

Dediğim gibi bu benim ikinci denemem, birinci de malesef tutturamamıştım, az miktarla denediğim için olabilir, kıvamı çok koyu olmuştu. İkinci denemeyi tam miktarlarla yapınca tutturdum. Tam kıvamında çok da güzel oldu. Tadı hani sütlü şekerler olur ya onlar gibi oluyor. Yedikçe yiyesi geliyor insanın. Kötü tarafı fazlaca şekerli oluşu. Gelelim tarifine...


  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
Az malzemeli ama bir o kadar da sabır işi bu süt reçeli, ilgi alaka istiyor, sürekli başında durup karıştırmak gerekiyor.

1 litre sütü derince bir tencereye şekerle birlikte kaynayana kadar orta ateşte tutuyoruz. Kaynamaya başlayınca kabartma tozunu da ekliyoruz, kabartma tozuyla biraz kabarmaya başlıyor işte derin tencere bu aşamada çok işe yarıyor. Artık bize düşen 40-50 dk boyunca orta ateşte sık sık karıştırarak sütün şekerle koyulaşmasını ve renginin biraz dönmesini beklemek. 40-50 dk sonunda süt reçeli muhallebi kıvamını alıyor, rengi sütlü kahveye döndüğünde artık olmuş demektir, soğuyunca zaten daha da donuyor reçelimiz. bu haliyle fazlaca şekerli geldi bana ama ekmeğe tereyağıyla birlikte sürdüğümde ve dondurma yaptığımda şekeri yerli yerindeydi.

Bence mutlaka denenmesi gereken bir lezzet süt reçeli, diğer isimleriyle kondanse süt ve Dulce de leche... bunu pastalarda, tatlılarda sos olarak kullananlar da var. 1 litre sütten bu küçük kavanoz çıktı ama tam bir lezzet bombası :)

Yorum bırakırsanız ve bloguma üye olursanız çok sevinirim :)
Instagramdan ulaşmak için http://instagram.com/ojekalem
Pinterestten ulaşmak için http://www.pinterest.com/ojekalem/
Eğer bana e-mail ile ulaşmak isterseniz ojecini@gmail.com


4 yorum:

  1. bunu annemler yapıp yapıp veriyor bana sevmediğimi bildikleri halde ne yapsam bilmiyorum :-((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer sevmiyorsaniz dondurma yapmayı deneyin. Dondurmayi sevdiginizden eminim :)

      Sil
  2. Ben de bir kez yapmistim bunu, tadina bayiliyoruuum :)

    YanıtlaSil