Bloğumda her telden paylaşım
olacağını söylemiştim. Ege bölgesinde bu kadar ot varken onları
tanıtmayı kendime borç bildim :) sırada ismiyle kendi nevi
şahsına münhasır bir ot var, şevketi bostan :)
Yine bu otun seveni o kadar çok ki
epeyce pahalı kendisi tabi ki sadece sevildiği için değil aynı
zamanda çok da faydalı olduğu için de pahalı. Kilosu 10-15 lira
arasında oluyor, buna rağmen çok satılıyor. Dikkat edilmesi
gereken şey aldıktan sonra uzun süre bekletmemek çünkü çok
çabuk kararıyor ve alırken dikkat edilmesi gereken şey yeşil
kısımlarının değil kök kısmı olan beyaz kısımlarının daha
makbul olduğu. Satıcılar genelde o beyaz kısımları çok vermek
istemiyorlar o yüzden benden söylemesi. Geçelim yapılışına :)
Malzemeler
- 1 adet orta büyüklükte soğan
- Yarım kilo şevketi bostan
- Tuz
- Zeytinyağı
- İsteğe bağlı olarak 100gr kuşbaşı kuzu eti (tarifin aslı etlidir)
Yapılışı
Bu ot zaten pahalı bir de et alıp
ocağımıza incir ağacı dikmeyelim diyenler et koymasa da olur.
Biz eti çok fazla sevmediğimiz için etsiz yapıyoruz. Otumuzu
yıkadıktan sonra küçük küçük parçalara ayırıyoruz otun
beyaz kısımlarını ve soğanla birlikte yağda orta ateşte
kavurmaya başlıyoruz. Eğer etli yapılacaksa etin önceden bir
miktar kavrulması gerekiyor. Kuzu eti sevmeyenler için maalesef bu
yemeğin aslı kuzu etiyle otun tadının birbiriyle çok güzel
harmanlanması olduğu için pek önerilmiyor ama ben kuzu eti
yiyemem diyorsanız etsiz de yapabilirsiniz.
Beyaz kısımları biraz
kavurduktan sonra yeşil kısımları da atıyoruz ve solana kadar
birlikte kavuruyoruz. Otu kavururken tuzunu da atıyoruz ve üzerine
1 çay bardağı kadar su döküp kapağını kapatıyoruz.
Otun
beyaz kısımları yumuşayana kadar ( dikkat hamur gibi olmayacak
dişe gelecek) pişirmeye devam ediyoruz. Ot yumuşadığında
afiyetle ekmekle birlikte bir güzel yiyoruz. Şimdiden herkese
afiyet olsun :)
0 yorum:
Yorum Gönder