Ege bölgesinde yaşayanlar değişik
otlara aşinadır. Bilmeyenler için sarmaşık deyince akla evlerde
saksılarda bakılan ve sarılarak büyüyen bitkiler geliyor
olabilir :) Yemeği yapılan sarmaşık tabi ki bu değil. Resimde
gördüğünüz bitkiyi pek çoğunuz görmemiş olabilirsiniz. Bu
otu ilk kez yiyorsanız üzgünüm sevmeme ihtimaliniz çok yüksek
ancak birkaç kere yapıp yediğinizde vazgeçemeyeceğiniz bir
lezzete dönüşüyor. Özellikle ağızda acı bit tat bırakıyor
ki bu tat sayesinde çok seviliyor. İzmir’de bu otun seveni o
kadar çok ki sadece bir demetini 2-3 liraya satıyorlar. Eğer bol
zamanında denk gelirseniz ancak 1.50 liraya alıp sevinirsiniz bile
:) tek bir demet yemek olmak için az olduğundan en az iki bağ
almak lazım. Şimdi tarife geçeyim.
Malzemeler
- 2 demet sarmaşık
- Tuz
- Kırmızıbiber
- Zeytinyağı
Yapılışı
Sarmaşığı yapması o kadar kolay
ki, hiç yemek yapmayı bilmeyen birisi bile kolaylıkla yapabilir.
Öncelikle sarmaşıkları ayıklamak ve bölmek gerekiyor.
Sarmaşıkların sert olan dip kısımları yenmiyor. Nereye kadar
yendiğimi anlamanın yolu otu elinizle kırmanız, yenebilen
kısımlar genelde elinizle çıtır çıtır kırılabilirken, sert
kısımlar el ile bölünmüyor. Püf noktası ise ot kararmasın
diye ota bıçak değdirmiyoruz, sadece el ile bölüyoruz.
Otumuzu iyice yıkayıp pişirmeye
geçebiliriz. Küçük bir tencere veya tavaya yağımızı koyup
üzerine sarmaşığı da ekleyerek kavuruyoruz, üzerine de tuzu
atınca ot iyice sönecektir, yine kavurdukça rengi kararmaya
başlayacak, bu durum tamamen normal. Sarmaşık yumuşayıp yenecek
hale geldiğinde hazır oluyor. İşte bu aşamada ot gözünüze
azıcık gelecek, bunu çoğaltmak için genellikle bu aşamada
üzerine 2-3 yumurta kırıp omlet gibi yapılıyor ama ben
yumurtasız halini daha çok seviyorum. Pişince üzerine de kırmızı
pul biber döküp şöyle bir karıştırıyorum ve tabaklara
koyuyoruz. Özellikle acı bir tadı olduğu için ekmekle lokma
yapıp yiyoruz. Kalan yağına da başka zaman bir yumurta kırıyoruz,
gayet güzel tadı çıkıyor.
Acısı biber gibi yakan bir acı
değil, nasıl acı kahve ağzımızı yakmaz ama tadı acıdır, bu
da o şekilde kendine has tarif edilemeyecek bir acıya sahip.
Bulduğunuzda mutlaka deneyin bence pişman olmayacaksınız. Herkese
şimdiden afiyet olsun.
0 yorum:
Yorum Gönder