Bahar gelipte sofralarımızdaki
yiyecekler değiştiğinde mutlu oluyorum. Çağlalar, çilekler,
erikler çıkınca anlıyorum ki kavunun, karpuzun, kirazın
çıkmasına az kaldı. Elimde olsa her gün karpuz yerim ama nerede
kışın çıkan karpuzun tadı bile olmuyor. Hem her şey mevsiminde
daha lezzetli.
İşte benim için bu lezzetlerden biri
de incir reçeli. Tam da bu mevsimde incirler daha olgunlaşmadan,
hamken yapılan inciri çok seviyorum ama marketten almaya
kalktığımda hem çok pahalı hem de içinde 3-5 tane incir tanesi
oluyor. Bu yüzden birkaç senedir yapmaya ve kıvam tutturmaya
uğraşıyorduk. Bu sene tutturunca kıvamı tarifini vermek istedim.
Biz acı olan erkek incirden değil de
acı olmayan dişi incirden yaptık. Kaynatıp kaynatıp suyunu
dökmektense acı olmadığı için içimiz rahat yaptık. Acı olup
olmadığını alırken bir tane tadına bakarak anlayabilirsiniz.
İncir ne kadar küçük olursa o kadar
iyi, uğraştırıcı olsa da miniklerin henüz çekirdekleri
gelişmediği için daha lezzetli oluyor ve zaten en miniği bile
şerbeti çekince şişip büyüyor. Geçelim yapılışına
reçelimizin.
Malzemeler:
1 kilo ham incir
1 kilo toz şeker(isteğe göre daha az olabilir)
5-6 su bardağı su
Yarım limon suyu
Yarım çay
kaşığı göktaşı (isteğe göre)
Yapılışı:
İncirlerimizi iyice yıkadıktan sonra
kabuklarını soymaya geçiyoruz. Benim gibi pijamalı yapabilir veya
tamamen soyabilirsiniz, size kalmış. Eğer kabuklarının sert
kalmasından hoşlanmıyorsanız tamamen soyun.
Sonra büyükçe bir
kaba su doldurup içine yarım çay kaşığı kadar göktaşı(göztaşı)
ekleyip karıştırıyoruz ve incirlerimizi içine bırakıyoruz.
Üzerine bir tabak kapatırsanız bütün incirler ıslanmış olur.
Göktaşını kullanırken elinize değirmemeye çalışın. Çünkü
göktaşı esasında zehirli bir maddedir, bu yüzden çok fazla
kullanılmamalıdır. İncirleri ben yaklaşık 2-3 saat kadar bu
suda bekletiyorum. Göktaşını kullanmadaki amaç incirin pişince
renginin solmasını önlemek, yeşil yeşil kalmasını sağlamak, o
yüzden istemezseniz kullanmayın.
Bekletme işlemi bittikten sonra iyice
soğuk suyla durulayıp, tencerede kaynar suya bırakın incirleri,
böylece hem göktaşından arındırıp hem de biraz da olsa
pişiriyoruz. Yaklaşık 10 dakika kaynadıktan sonra incirleri alıp
soğuk suya bırakın ve soğuyunca elinizle sıkarak içlerindeki
suyu boşaltın. Suyunun iyice sıkılması gerekiyor ki içine
şerbeti alabilsin.
Bu sırada şerbeti
hazırlayabilirsiniz. Sıktığınız incirleri de şerbetin içine
atıp birlikte kaynatın. İncirlerin eski şekillerini aldığını
göreceksiniz. Artık şerbet reçel kıvamını bulmaya yaklaşınca
yarım yemek kaşığı kadar limonu ekleyin ve kıvamını bulunca
reçeliniz hazırlanmış oluyor.
Resimde ben göktaşıyla ve göktaşı
olmadan iki çeşit reçel yaptım size göstermek için. Koyu
yeşiller göktaşı kullandıklarım. Nasıl istediğiniz size
kalmış. Şimdiden afiyet olsun. Denerseniz haber vermeyi unutmayın
:)
Yorum bırakırsanız ve kanalıma üye olursanız çok sevinirim :)